Leuverink Tuinen


'Jij gaat nooit meer met je handen werken'. Die voorspelling kreeg Sander Leuverink uit Alphen aan den Rijn te horen toen hij na een carrière als uitvoerder en projectleider overwoog het over een andere boeg te gooien. Het tegendeel bleek waar en het bevalt hem uitstekend.
Tekst en foto: Annemieke Bos

Sander Leuverink groot
"Ik ben degene die dat heeft gezegd heel dankbaar. Het heeft me alleen maar meer gemotiveerd om mijn hart te volgen." Sinds vorig jaar is Sander de trotse eigenaar van Leuverink Tuinen. We ontmoeten hem in een pas aangelegde tuin in Alphen aan den Rijn. Een groot project, inclusief het rooien van bomen en struiken, het vervangen van de bestrating, de aanleg van een vlonder en beplanting in de voor- en achtertuin.

Kwaliteitsproducten

Ruim zes weken was Sander bezig met de aanleg van deze tuin, samen met zijn collega Martijn van Halen van Haagse Energieke Tuinen. "Projecten als dit pakken we samen op, we vullen elkaar mooi aan." Hard werken en vakwerk leveren, daar draait het volgens Sander om: "Ik leg de lat hoog, met aandacht voor de klant, mijn dienstverlening en de producten die ik verwerk. Geen bulkpartijen voor een appel en een ei, maar kwaliteitsproducten. Het liefst zoek ik zelf de materialen en beplanting uit bij mijn leveranciers. Als de klant dat wil, doen we het samen. Mijn ontwerpen maak ik in een heel simpel tekenprogramma. Ik heb dus geen gelikte 3D-presentatie, maar wel een eerlijk en helder verhaal. Ik merk dat klanten dat waarderen."

De liefde voor het groen


Hij mag dan pas een jaar zelfstandig ondernemer zijn, onbekend in de groensector is hij zeker niet. "Ik zit al ruim 19 jaar in het vak, sinds ik van de tuinbouwschool kwam. En daarvoor had ik ook al allerlei bijbaantjes in de tuin." De liefde voor het groen heeft hij van zijn moeder, het oog voor detail van zijn vader, die timmerman was. "Ik ben onderaan begonnen en opgeklommen tot uitvoerder bij de Ginkel Groep. Daar was ik vijf jaar onder andere verantwoordelijk voor aanleg- en onderhoudsprojecten. De afwisseling in mijn baan was enorm: van 40 vierkante meter achtertuin tot 8000 vierkante meter daktuin. Ik had het erg naar mijn zin, maar helaas kon ik er gezien de economische situatie in de branche niet blijven. Tja, wat doe je dan? Solliciteren, ook op banen in de uitvoering. Tevergeefs, men geloofde gewoon niet dat ik graag weer met mijn handen wilde werken. Na een tijdje was ik het solliciteren zat en heb ik een plan gemaakt om voor mezelf te beginnen. En dat gaat goed. Beter dan verwacht zelfs."

Vertrouwen uitstralen


Begin dit jaar sloot Sander zich aan bij Branchevereniging VHG. "Met het lidmaatschap straal ik vertrouwen uit naar mijn klanten. De algemene consumentenvoorwaarden helpen daarbij." Het handboek De Levende Tuin heeft hij inmiddels besteld, want ook daar gaat hij graag mee aan de slag. "VHG biedt heel veel ondersteuning, ook op juridisch vlak. De kennisbijeenkomsten in de regio vind ik ook heel prettig. De openheid van collega's bij het delen van kennis heeft me aangenaam verrast. Verder zie ik dat VHG achter de schermen veel voor ons doet in de lobbysfeer. Dat heb je niet direct in de gaten, maar het resultaat is enorm. Kijk maar naar het verlaagde btw-tarief!"